BJÖRKSTA FOLKDANSLAG

Bra att hitta för oss

Denna sida kan innehålla text, bilder, länkar mm som kan vara bra att hitta för oss medlemmar i Björkstalaget. Det är inga hemligheter, därför kan de vara tillgängliga via hemsidan, men det är knappast intressant för tillfälliga besökare.

• Ljudanläggning
• Variera hastigheten
• Zorn-vecka 15-21 juli 2024 i Umeå
• Scroll-box - testa ny layout
• Umefolk 2024 - Allspel
• Utflykt 21 april 2024 - kyrkstugan på Nydala

Ljudanläggning

Du hittar manualer för Björkstalagets ljudanläggning i följande länkar.

Kort beskrivning för oss av Hans-Göran Olofsson
Användarmanual Högtalar­anläggning SZPA-12
Användarmanual Trådlöst Headset SZW-50

Kom ihåg att ta med extra batterier (AA alias LR6), när du ska använda ljud­anläggningen.

Variera hastigheten

Ibland behöver man sänka takten, spela upp musiken saktare, för att det ska fungera bättre att dansa. VLC klarar det för egna filer eller videoklipp, och om du vill går det också att korrigera tonhöjden så att det inte bara brummar vid lägre hastighet eller piper vid högre hastighet.

Du kan ladda ner VLC VLC som är fri programvara, och det finns versioner for Android (t.ex. Samsung-mobiler), Linux, macOS (samt iOS för iPad och iPhone), Windows samt många ytterligare versioner.

VLC ändrar hastigheten i ganska små steg, ... 0.8, 0.9, 1, 1.1, 1.2 ..., lite olika beroende på vilken version som används.

Det brukar gå att variera hastigheten i webbläsaren, när du spelar youtube-klipp, men i ganska stora steg, ... 0.5, 0.75, 1, 1.25, 1.5 ...

Planera redan nu för veckan 15-21 juli 2024

Zorn-vecka i Umeå och Burträsk måndag 15 till söndag 21 juli

Nytt 2024-02-08

Mer om Zorn-veckan

Nu finns det ny och mer detaljerad information om Zorn-veckan men den är ännu preliminär.

Information inför Zornveckan (Björkstalagets eget informationsblad)
Burträsksvängens hemsida (aktuell länk till 'norra Sveriges största spelmansstämma 18-21 Juli 2024'.)
Schema för Burträsksvängen (uppdaterat program för spelmansstämman)

Svenska Folkdansringen kommer genomföra uppspelningar för Zornmärket i Umeå och Burträsk 2024.

Uppspelningarna sköts av Zornnämnden och kommer genomföras på Väven. Björkstalagets uppgift blir att ha värdar som ser till att jury och spelmän hittar till uppspelningen och har det bra. Om detta kommer mer praktisk information i maj då vi vet hur många spelmän som kommer att spela upp.

Utöver detta hoppas vi att Umeå och Burträsk ska intas av folkmusiker och dansare denna vecka. I Umeå är tanken att Gammlia ska sjuda av allehanda aktiviteter. Dansbanan är bokad för oss hela veckan. Verksamheterna här kommer att genomföras av föreningarna i Umeå.

Fredag till söndag flyttas verksamheten till Burträsk och Burträsksvängen.

Folkdansmässa

En aktivitet som berör oss som dansare är att det kommer genomföras en folkdansmässa i Burträsk Kyrka söndag 21/7 kl. 11:00. Där hoppas vi att många dansare från Björkstalaget kommer att vara med. Vi är bara i planeringsstadiet med detta, men familjen Martinsson från Luleå och några dansare är också sugna vara med. Vill du vara med så kommer mer information om genomförande och möjlighet att prova på danserna, som mest är långdanser baserade på steg från Balkan.

Bengt o Elisabet kommer helgen den 10-11 februari att vara i Robertsfors och då skulle vi som vill vara med att kunna ansluta och prova på danserna, tider kommer det mer om senare.

Lägg in i din planering:

Datum Program
10-11 februari
Bengt o Elisabet i Robertsfors
15-21 juli
Dans, musik, dräkt och hjälpa till
21 juli
Folkdans­mässa Burträsk

Konstakta Tage umenilsson(at)gmail.com för att delta och eller för att få veta mer om Zornveckan.

Scroll-box - testa ny layout

Hämta 'scroll-box.html' här och testa 'fram och tillbaka' mellan den nuvarande hemsidan och denna nya layout, där menyn inte 'försvinner uppåt' när man rullar sidans text. Å andra sidan måste man förstå att vid behov rulla (skrolla) och upprepa rullning för att 'se allt'.

Testa gärna i telefonen och lägg märke till att hemsidan 'scroll-box.html' beter sig olika när man håller telefonen på stående och liggande. Stående fungerar den ungefär som tidigare, menyn 'försvinner uppåt' när man rullar sidans text. Orsaken är att bilden är för smal för att rymma menyn vid sidan av huvudtexten.

Rulla separat

• textrutan (oftast ryms den inte inom bildskärmens yta)
• menyn (ibland på telefoner)
• bakgrunden (ibland på telefoner, paddor och plattor)

Återkoppla till mig: Är den här 'scroll-boxen' bättre eller sämre för dig (än den nuvuarande sid-layouten på Björkstalagets hemsida)?

hälsar Olle

Umefolk 2024 - Allspel

Björkstalaget dansade till fem låtar i allspelet på Umefolk 2024. Allspelet livestreamades och en inspelning finns här på YouTube.

Själva sändningen börjar en halvtimme in i filmen, mera exakt 0:30.08. De låtar vi dansade till börjar vid följande tider i filmen:

• 0:37:50 A'Tjo Polkett
• 1:05:46 Svåra Valsen
• 1:12:00 Rida Ha
• 1:35:45 The Cranker
• 1:49:15 Babba-Lisas Hyfs'n

Vi börjar dansa en bra bit in i låtarna, och kameran fångar bara små brottstycken av vår dans, men det kan ändå vara kul att se.

Utflykt 21 april 2024 - kyrkstugan på Nydala

Kom ihåg utflykten den 21 april: Söndag 21 april 11.00 till kyrkstugan vid Nydalasjön.

Hitta dit:

cykel: Ta cykelvägen som går genom Tomtebo och rundar Nydalasjöns södra ände eller cykla längs stranden från Nydalabadet och Umelagun.
buss: Linje 8, hållplats Källplatsen och sedan ca 900 meter promenad riktning mot Nydalasjön.
bil: Passera Ålidhem och Tomtebo, fortsätt mot Innertavle och följ hänvisningar. Infart från Tomtebovägen till Kålhagsvägen (nybyggnationsområde).

karta: platspekare Kyrkstugan Nydalasjön