VÄLKOMMEN TILL SKURUPSORTENS FOLKDANSLAG

 

Kulturpristagare 2008

 

 

50 år

1956 - 2006

 

 

 

 

Skurups folkdanslag firade i dagarna tre med vänner från Bornholm, Roskilde och Leopoldshöhe från Tyskland.

 

Så här började det, med en annons i tidningen om att alla som var intresserade av folkdans samlas i Folkets park fredagen den 25 maj 1956 för bildande av folkdanslag. Visst kom det intresserade, ett 60 tal mötte upp och kan ni tänka er även kavaljerer kom. De hade väl hört att damerna fanns på folkdansen. Så det var bara att sätta igång och öva under ledning av Hans Nilsson vilket gjordes hela sommaren och en bit in på hösten. Sedan var det dags för det första framträdandet vid en Mårtensfest där de dansade Vindmöllan, Övraby, Schottis och Trekarlspolska med flera, succén var ett faktum och därefter kom många framträdanden.

 

När jag sitter och ska försöka samla 50 år och inte har så värst mycket material att ösa ur och inte själv var med på den tiden så får jag ta med vad som verkar intressant. Jag fann ett reportage från årsmötet 1959, återger det lite kort, 51 medlemmar, övningar hålls varje vecka på vinterhalvåret i Sandåkra skola och sommarhalvåret i Slimminge bygdegård. Tio uppvisningar i bl.a. Lövestad, Skurups marknad och midsommardagen i Bokhultsbacken i Krageholm, det senare med 16 par. Besök har gjorts hos Färsingagillet, Lundastudenternas folkdanslag, Björnekullagillet och Frosta. Musiken stod Gunnar Rasmusson, Astrid Andersson och Hans Nordström för. Kassabehållningen uppgick till hela 3292 kr.

 

För att återknyta till att folkdansen har damerna tog nog Lars Åkesson fasta på, han och Hilka Keskisaari fann varandra och gifte sig på pingstdagen på Skansen, som arrangör stod Skånedistriktet som det hette då. Bortemot 200 dansare, spelmän och sångare invaderade huvudstaden. De svarade för underhållningen och höjdpunkten blir ett äkta skånskt bondbröllop. På en fråga till bruden hur lång tid det tagit med brudklädseln och alla invecklade klädesplagg, svarade hon att det vet jag faktiskt inte, men en tärna berättade att det tagit nästan två timmar.

 

Svaneholmstinget, Skånes största hembygdsfest hör även traditionellt de gamla fokdanserna. Skurups folkdanslag var trimmat och i högform när de dansade för 8000 besökare samt Kung Gustav VI Adolf.

 

Så från dåtid till nutid. Fredag förmiddag 26 maj 2006 kom våra tyska vänner och för de inte skulle få för mycket vila blev det en uppvisning för deras del, senare slöt Bornhom och Roskilde upp efter hand. Fredagskvällen avlöpte med ett samkväm i gemytlig stämning. Lördagen var den stora höjdpunkten och började med uppvisning av våra gästande lag samt en mindre rundresa i bygden för att senare samlas till en jubileumsafton med 140 gäster på Slimminge bygdegård, en mycket välordnad och trevlig kväll. Under stort jubel och mycket applåder dansade Hans och Majken Träskodans, det är verkligen en syn att se. Skurups folkdanslag kan skryta med att de har fyra stycken aktiva som var med att bilda föreningen, inte illa. Ja självfallet åt vi också men det är ointressant i sammanhanget.

 

Vi ser med viss tillförsikt framemot nya 50 år.

 

Leif Johansson