1981

 
 

Föregående års resa till Österrike gjorde att man fick blodad tand för utlandsuppvisningar. I juni månad deltog Gillet med uppvisningar i en Schwedenwoche i Stade, en blågul högtid som firas vart 3:år för att påminna om Stades betydelse som svensk provinshuvudstad.

I Gillet fanns nu 145 vuxna och 85 BUS-ar. (=barn och ungdom) De senare dansade bl a på den traditionella Sillamarknaden i Skanörs hamn och åkte på läger till Immeln.

Några gammaldansare från Gillet deltog i Andrarum som statister vid en TV-inspelning av "Torsten och Greta" (vem minns den???)

Verksamheten var nu väldigt omfattande. Under hösten fanns en nybörjardans i gammaldans på måndagar och en fortsättningskurs på onsdagar. Gillesdans övade man på lördagar och folkdans på söndagar. De 85 BUS-arna hade nästan lika stor verksamhet. Ett dansande Gille!

Vellinge Kulturnämnd hoppade av som bidragsgivare till Ljusfesten vid Månstorps Gavlar, men Gillet beslöt fortsätta traditionen och ordnade ett program kallat "Dans över gränserna". De två årens utlandsvistelser satte onekligen sin prägel på programmet. Bl a dansade "Gastgruppe Tirol" sin version av Schuhplatter på äkta alpmanér. Efter en idé av bl a Lars Dufberg startade Gillet den 12 december detta år julfirande i Andreas Lundbergagården.

 

Bilden visar en liten kille i för stor hatt utanför Zeughas i Stade 1981

Schwedenwoche

Till Historik-Arkiv

Folkdräkter