Tack Folkdansringen Blekinge och Folkdansringen Småland-Öland för en trevlig riksstämma!

Dansare i Karlskrona
Foto Staffan Lindbom, Blekinge läns tidning

Folkdansringens riksstämma den 21-22 maj Karlskrona fick en del uppmärksamhet i den lokala pressen. Läs någon av de fina artiklarna.

http://www.blt.se/karlskrona/folkdansare-intar-blekinge/
http://www.sydostran.se/feature/riksstamman-tillbaka-i-blekinge-efter-36-ar/
http://www.sydostran.se/feature/folkdansare-vill-fa-in-nytt-dansblod/

Europeiska kommissionen lägger ned överträdelseärendet om moms och ideella föreningar

Europeiska kommissionen har beslutat att lägga ned överträdelseärendet om ideella föreningar.

Kommissionen anser dock fortfarande att den svenska momsbefrielsen för ideell sektor är fel, men menar att befrielsen inte påverkar EU:s inre marknad.
Regeringen är ändå nöjd med att de diskussioner som förts med kommissionen har resulterat i en nedläggning av själva överträdelseärendet.

Läs hela pressmeddelandet här

Världsmästare i Träskofiol

Peter pedersen

Peter Pedersen blev Världsmästare i Träskofiol den 15 juni i samband med Degerbergastämman.

Vill du veta mer om träskofiol se
SVTs inlägg från i fredags, den 13 juni.

Nominerade till Folk och Världsmusikgalan

Ahlberg, Ek och Rosvall

 

Foto:Tuva-Li Peter

 

Måndagen den 16 februari presenterades årets nomineringar till Folk och Världsmusikgala!

Ahlberg, Ek & Roswall, spelade på Spelmansstämman på Skansen 2014, och är en av de nominerade till årets grupp.Du hittar övriga nominerade på www.folkgalan.se

 

Kvinnligt övertag i Folkdansringens styrelse

ingela 2Ingela Thalén har återigen fått förtroendet att vara Folkdansringens ordförande. Sex av tio ledamöter är nu kvinnor medan den tidigare styrelsen hade jämn könsfödelning.

Övre Norrlands distrikt och Björksta Folkdanslag bjöd på en trevlig och givande helg i Umeå den 4-6 april 2014!

Riksstämman inleddes av Thomas Andersson berättaranda och tillsammans med Markus Falck avslutade de med musik. Därefter avbröts förhandlingarna med dansuppvisningar och mer musik. Det var en lätt stämning och diskussionerna hålls på en lugn nivå.
Söndagen avslutades med att Folkdansringen Övre Norrland symboliskt lämnade över Folkdansringens flagga till Folkdansringen Blekinge, som kommer att stå värd för 2016 års stämma.

Läs mer...

Folkdansringare på SkidVM

 falun2015 vert small rgb

 

Folkdansringen Dalarna kommer att medverka under invigningen av SkidVM med nästan 150 medlemmar. Ellinor och Magnus Samuelsson står för koreografin och Kalle Moreus med vänner och spelmän kommer att spela till.

Du ser det hela på SVT Play den 18 februari med start klockan 18.55.

 

Planeta-festival årets arrangör vid Folk och Världsmusikgalan!

Över hundra akter på mer än 30 scener i fem städer bjöd på allt från flamencopop och barnföreställningar till svensk folkdans och brasilianskt sväng. Göteborgs National Dans Sällskap och Folkdansringen Göteborg var en del av Planetafestivalen 2013. Grattis!

Nomineringen löd:
Det här är en arrangör som spänner över ett vitt fält på många sätt. Här kan man tala om mångfald, musikalisk men också geografisk. Mottot ”Ju fler vi är tillsammans” är relevant i sammanhanget – att döma av namnet är det bara en tidsfråga innan den här arrangören finns över hela jorden!

Läs mer...

Presentatörer vid Folk och Världsmusikgalan 2015

galavärd2-225x150 Nadin Al Khalidi, Årets Traditionsbärare 2014 och med i fantastiska Tarabband, och Kristofer Lundström, rutinerad programledare i SVT:s Kobra, är 2015 års presentatörer vid Folk och Världsmusikgala.

Folk & Världsmusikgalan 2015 arrangeras lördag 14 mars i Berwaldhallen i Stockholm och sänds direkt i P2. Galan är den sjätte i ordningen och på scen står bland andra Stefan Sundström, den samiska sångerskan Maxida Märak, som blandar jojk och hiphop och Miriam Aïda, sångerska som kommer med brasiliansk musik och två capoeiradansare. Samtliga uppträdande artister presenteras inom kort.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Spelglad pedagog årets kulturstipendiat!

Gun-Britt Hermansson, eldsjäl inom folkmusiken i Medelpad får 2014 års kulturstipendium av Sundsvalls Tidnings och SCA Forests Jubileumsstipendium.Gun-Britt Hermansson

– Skojar du? Det var tur att jag satt ner. Det här var den bästa present jag kunnat få.
Så sa Gun-Britt Hermansson, eldsjäl inom folkmusiken i Medelpad i snart fyra decennier, när hon på själva födelsedagen fick beskedet att hon är 2014 års mottagare av ST:s och SCA Forests jubileumsstipendium.

Gun-Britt Hermansson får 2014 års stipendium "för sin insats att sprida Medelpads uråldriga folkmusiktradition och säkra dess förankring i framtiden, inte minst genom decenniers arbete med Tonlägrets ungdomar".

Gun-Britt är bland annat medlem i Skönborgs folkdanslag och aktiv i Spelmansförbundet.

Läs mer på om Gun-Britt, Jubileumsstipendiet  samt hör henne spela här   

2014-års zornmärkesuppspelningar

TorbjornNasbom

   Vid årets riksspelmansstämma i Umeå den 9 juli tilldelades Torbjörn Näsbom zornmärket i guld. Denna utmärkelse delas ut av Zornjuryn inom Svenska Folkdansringen, till synnerligen framstående traditionsbärare. Det anses vara en av de absolut mest ärofulla utmärkelser en svensk spelman kan få.

  Torbjörn Näsbom, Umeå, växte upp i Tierp i Uppland och lärde sig i unga år att spela fiol av sin far. Men mycket tidigt träffade han och spelade tillsammans med några av 1900-talets största profiler inom svensk folkmusiktradition: Viksta-Lasse av vilken han fått sitt största kulturella arv vad gäller folkmusik, Eric Sahlström samt Sture Andersson i Åkerby.

  Läs mer på zornmärkets webbplats om Torbjörn, alla nya riksspelmän och övriga utmärkelse.

Kulturens satsar på Folk Flute Academy i Haverö

- Ny mötesplats för folkflöjt!

Visionen är att göra Haverö i västra Medelpad till spel­pipans Mecka. Svenska folkliga flöjter, ”spelpipor”, har under senare år blivit populära i allt större kretsar av musiker och folk­musik­­intresserade. Spel­pipan är i sina nuvarande former historisk-geografiskt förknippad med Jämtland, Härjedalen och Medelpad. Man vill med det här projektet göra Haverö till en given samlingspunkt för pip­spelare och andra entusiaster.

Läs mer...

Kontakta oss

Torggatan 3
112 65 Stockholm

Tel: 08-695 00 15 (mån – tors 10:00 – 15:00) OBS! Under juni, juli och augusti varierar kansliets öppettider,

Fax: 08-695 00 22
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kort om Folkdansringen

Svenska Folkdansringen värnar om demokrati och rättvisa. Vi vill förvalta vårt kulturarv och gör det med övertygelsen om att alla människor är lika mycket värda och skall bemötas med respekt för sin särart. Trygga i vårt kulturarv samverkar vi med kulturer från hela världen