ÖA 2003

Nolagillet i Danmark

Under Kristi Himmelfärdshelgen fick Folkdanslaget Nolagillet uppleva en minnesvärd resa till Brande i Danmark. Redan på vägen ner gjorde man ett uppehåll med musik och dans när man i den idylliska staden Nora ordnade dans i stadens paviljong som ligger ute i Norasjön nedanför torget. Nolagillets spelmän spelade upp till gammaldans och därefter var det ordnat med trädgårdsfest i Bo och Lena Ekeborgs 1700-talshus strax intill.

Nästa morgon blev det färjetur från Göteborg till Fredrikshamn för vidare färd till Brande som för övrigt är vänort till Örnsköldsvik och ligger mitt på Jylland. Nolagillets 42 resenärer fick ett varmt välkomnande av den danska föreningen Brande GU som tog emot och presenterade ett välplanerat program.

.

Redan andra dagen besökte man en så kallad ”vindmölla av holländsk typ” i Uhre. En vridbar väderkvarn som nogsamt restaurerats i alla dess funktioner. Man passade också på att besöka en intressant kyrka strax intill. Kyrkan har invändigt fått nya glada pastellfärger av en känd lokal konstnär. Färgsättningen är så originell att den gjort kyrkan både omtalad och omdiskuterad. Vid ett besök i de nerlagda brunkolsfälten i Söby kom man bokstavligen historien inpå knutarna. Den öde barackstaden som numera är museum vittnade om krigstiden då brunkolsbrotten öppnades. Guiden berättade bland annat att från ingenting växte det på kort tid upp ett samhälle med flera tusen invånare som levde under mycket enkla och hårda förhållanden.
På kvällen ordnade de danska värdarna grillfest i det fria för ca

hundra personer på en stor gård med en mycket vacker trädgård. Både de danska och de svenska spelmännen tog fram sina instrument och det blev både allsång och dansträning.

Nästa dag började med besök i Rådhuset där Brandes borgmästare Preben Christensen tog emot Nolagillet och på ett trevligt sätt beskrev kommunens alla fördelar och dess offensiva näringsliv.
Därefter besöktes en imponerande grönsaksodling med hög mekaniseringsgrad. Ägaren visade runt och berättade hur verksamheten under ca 25 år expanderat från 43 hektar till dagens 340 hektar varav ungefär hälften är biologiska odlingar.
Som avslutningskväll hade de danska värdarna ordnat stort samkväm där alla fick utöva såväl squaredance som danska och svenska folkdanser.
För musiken svarade de danska spelmännen tillsammans med Nolagillet



Bild som visar när Nolagillet tågar in till ett av sina framträdanden i Brande, Danmark.
På lördagen var det marknad i staden och i strålande solsken uppträdde Nolagillet på tre platser. Man varierade med olika program och visade upp både traditionella uppställningsdanser och lite mer humoristiska danser.
Under hela vistelsen blev Nolagillarna mycket väl omhändertagna och många personliga kontakter knöts. Förhoppningen är nu att Brande GU snart besöker Nolagillet i Örnsköldsvik.


Text: KÅ Hörnlund
Foto: Stig Nordlinder