Misssing img

Om Appell

APPELL grundades redan 1905 i Stockholm och är därmed en av Sveriges äldsta folkdansföreningar. Ungefär 2000 personer har under årens lopp  passerat genom föreningen som medlemmar under kortare eller längre tid.

Vår verksamhet går mycket ut på att bidra till att bevara svensk (folk)danskultur genom att dansa folkdanser, gillesdanser och gammeldanser. Appell har också en sångkör, ”Akapellarna” som gärna väljer en repertoar ur den rika skatt av visor som finns i vårt land. Lekledningar genomför vi i anslutning till jul- och midsommarfirande. Företag och föreningar ”hyr in” oss för att vi ska leda danserna kring gran och midsommarstång.

Appell arrangerade 2001-2015 midsommarfirandet i Vitabergsparken,dit många tusen stockholmare sökt sig genom åren. 2016 har vi funnit, att vi inte är tillräckligt många i  föreningen för att orka med ett så tungt arrangemang. Vi måste bli flera!! Blir vi det, är det inte omöjligt att traditionen kan återupptas.

Utbyte med andra danslag inom och utom Sverige har alltid varit viktigt för oss i Appell. Under senare år har vi deltagit 2005 i en stor internationell folkdansfestival i Holland, och 2008 i den nordiska folkdansfestivalen Havleik på Färöarna och 2010 tillsammans med Nacka Folkdansgille i festivalen i Szeged i Ungern. År 2012 deltog vi i folkdansfestivalen på Bornholm och sommaren 2014 besökte vi som åskådare Europeaden som då gick i Kielce, Polen. 2017 ordnade vi en föreningsresa till Spelmanshelgen i Tällberg. Medlemmar i Appell representerar Appell på Nordlek och många andra folkdans- och folkmusikarrangemang.

Vi är i dag ett 40-tal medlemmar, som har mycket kul tillsammans. Vi ser gärna att du, som är lite dans-intresserad, kommer ner till oss och prövar på. Roligare och trivsammare motion får man nog leta efter. Och det går precis lika bra att dansa med oss även om du inte har någon folkdräkt!

BONDEPRAKTIKAN heter vår medlemstidning, som utkommer med två nummer om året. Här speglas vad som hänt sedan sist i föreningen och medlemmarna bidrar ofta med berättelser om egna resor.

Vid våra kulturevenemang samarbetar vi med:

Misssing img