1912-års Norrbottensdräkt 100 år

Norrbottens museum firar 100-åringen med en jubileumsutställning. 

Hur gick det till när den första Norrbottensdräkten kom till? Vi berättar om kommittén som ville skapa en dräkt som skulle vara en påminnelse om det gamla sättet att klä sig och som skulle vara så allmängiltig att den kunde duga i ett helt stort län!

Dräkterna som visas i utställningen kommer delvis ur museets egna samlingar, men är även inlånade genom Svenska Folkdansringen Övre Norrlands distrikt.

Dräkterna är av olika datum för att visa hur 1912 års Norrbottensdräkt har förändrats genom årens lopp. Den äldsta dräkten som ställs ut tillverkades under åren 1912 till 1913 och visar hur Norrbottensdräkten var tänkt att se ut när den först kom till.

Utställningen innehåller ett rikligt bildmaterial, med bland annat äldre fotografier ur museets bildarkiv.

Utställningen är ett samarbete mellan Svenska Folkdansringen Övre Norrlands distrikt, Länshemslöjdskonsulenterna i Norrbotten/HS, Norrbottens museum och Norrbottens Läns hemslöjdsförening.

Mer information hittar du på Norrbottens museums hemsidan

Kontakta oss

Torggatan 3
112 65 Stockholm

Tel: 08-695 00 15 (mån – tors 10:00 – 15:00) OBS! Under juni, juli och augusti varierar kansliets öppettider,

Fax: 08-695 00 22
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kort om Folkdansringen

Svenska Folkdansringen värnar om demokrati och rättvisa. Vi vill förvalta vårt kulturarv och gör det med övertygelsen om att alla människor är lika mycket värda och skall bemötas med respekt för sin särart. Trygga i vårt kulturarv samverkar vi med kulturer från hela världen

Start | Vi arbetar med | Verksamhet | Dräkt och slöjd | 1912-års Norrbottensdräkt 100 år