Resor med Gotländska Folkdansringen 


    16-20 augusti 2018
Gotländska folkdansringen och Gutebälgarnas resa till Wismar/Tyskland,
för att delta i Schwedenfest.
    Torsdag
Samling (36 personer) vid hamnterminalen kl. 06:15 för att kliva på bussen. Båten gick kl. 07:30 mot Oskarshamn. Första stopp Ikea Älmhult för att sträcka på benen och lunch. Efter lunch så blev det sträckkörning till Gedser för att hinna med färjan till Rostock. ”Många vägarbeten var det i Småland”
   
    Fredag
Efter frukost så tränade vi på dansprogrammet, därefter så gick bussen till Wismar kl. 09:30 Väl framme i Wismar så fick vår busschaufför Per-Axel Karlsson manövrera bussen med ett skohorn för att komma fram till rådhusplatsen där vi blev avsläppta. Vi fick ett rum på rådhuset där Gutebälgarna kunde ställa in sina instrument. Vi tittade på krigsslaget på torget åt därefter vår bratwurst sedan så blev det avmarsch till första stället där vi dansade.
   
    Vidare till hamnen, med bussen, för vår nästa dansuppvisning. Före oss uppträdde Gislaved Drum Corps härliga ungdomar med stora trummor och flickor som marscherade till dem. Vi fick dansa på en liten scen det var trångt men det gick utmärkt, Kjell Jarebjörk presenterade vårt program.
   
   
    Efter vår uppvisning tittade vi på ett danslag från Uppland, som genomförde ett fint dansprogram med danser från ”gröna boken”. Kvällen avslutades med en gemensam middag på en restaurang nära vårt boende i Rostock.
    Lördag
Efter frukost så tränade vi på danserna för att därefter ta plats i bussen för avfärd till Wismar. Vi dansade en uppvisning nere i hamnen. Efter lunch så blev det besök på marknaden. På väg tillbaka till vårt boende i Rostock så gjorde vi ett stopp vid Calles för att handla lite. När vi väl var tillbaka på vandrarhemmet så fick vi äta middag på några av dom närliggande restaurangerna.
   
    Söndag
Efter frukost så åker vi till Wismar för att delta i en parad. Paraden går från torget i gamla stan längs med olika vägar förbi äldreboende, hamnen mm tillbaka till torget. Vi och laget från Uppsala gick tillsammans i paraden och deras spelmän och våra spelade tillsammans. Paraden pågick i en och en halv timme och det var många olika grupper som deltog. Allt från karoliner, musikkårer till damer i vackra 1700-tals kläder. Paradvägen kantades av många intresserade åskådare. Efter att vi ätit lunch så genomförde vi en dansuppvisning på marknadsplatsen nere vid hamnen. Till glädje för alla som tittade på oss. På kvällen så åkte vi till restaurang Block House i Rostocks gamla stadsdel och åt en fantastisk middag.
   
     

   
     

    Måndag
Efter en tidig frukost så lastar vi in våra saker i bussen för avfärd mot hamnen i Rostock och överfärd till Gedser. Vidare genom Danmark, via Öresundsbron mot Oskarshamn.
    Tack till vår reseledare Bertil Almberg och vår dansledare Eiwor Söderström.
   
   

Vid pennan Erik Olsson/Bertil Almberg
Fårösund o Visby

   
   

5-9 augusti 2015 Gotländska Folkdansringen och Gutebälgarna till
Europeaden i Helsingborg

    Onsdagen den 5 augusti var det dags för vår länge emotsedda resa till Helsingborg för deltagande i Europeaden, Europas största folkdansfestival. Denna har arrangerats femtiotvå år i följd på olika platser på kontinenten och kom nu för första gången till Sverige och det var Helsingborg som fick äran att vara värdstad.
    Arrangemanget lockade 6000 deltagare, uppdelade på ca 250 folkdanslag och musikgrupper mm. De flesta av Europas länder var representerade och 14 av grupperna kom från Sverige.
    Vi gjorde fyra framträdanden under tre hektiska och mycket givande dagar. Det första var på Sofiero. Där publiken bland annat bestod av ett tjeckiskt danslag. Vi fick då tillfälle att njuta av deras uppvisning vilken kom efter våran. Här hann vi även med att bese slottet och dess omgivningar.
    Under torsdagskvällen var det invigning på Helsingborg Arena. En idrottshall som tar åtminstone femtusen åskådare, och det var fullsatt. Ett urval av lagen fick göra var sitt framträdande på max 3 minuter (den korta tiden var att nödvändig för att inte programmets längd skulle bli övermäktigt) och vi valde  framföra Horgahambo och vi gjorde det bra. Uno Nährström sjöng Allan Nilssons text (Ainsummen i ein Laisen Hambo) till denna.
    Fredagens stora sak för oss var paraden (Gröningen-Stadsparken via hamnen (ca 2 km gångväg, start 15.00 och klart ca 18,00)) där vi hade nummer åtta av tvåhundrafemtio. Under kvällen hann vi musikanter med ett par timmars jamning tillsammans med Logdansarnas dito.
    Under lördagen gjorde vi uppvisningar på Fredriksdal och Stortorget, båda gick bra. På den första platsen fick vi se en fandans utförd av ett av de andra gästande lagen, mycket skickligt. Under kvällen var det allmän dans på en bana i hamnen. Vi Gutebälgare inledde och efter två låtar var dansbanan fullsatt. Barn och vuxna blandat från sju till åttio år. Resten av kvällen tillbringade vi återigen med ett par timmars jamning med Logdansarnas musikanter.
    Där var genomgående imponerande hög kvalitet på de deltagande lag som vi hann se under dessa dagar. Stor genrebredd vad gäller musiken och genomgående duktiga musikanter.
    Man måste beundra de lokala arrangörerna vilka vågar ta sig ann ett sådant här stort arrangemang. Bertil Almberg skötte reseledare och arrangörsarbetet av denna resa helt utmärkt. Eiwor Söderström skötte våra dansuppvisningar galant.
    Per-Axel Karlsson är en mycket duktig busschaufför med en fin känsla för god service. När det gäller eventuella övriga som deltagit i arrangörskapet av vår resa blir jag tvungen att ta till nödlösningen ingen nämnd ingen glömd.
    Stort tack till alla deltagare för en mycket trevlig resa.
    Reseberättelse av Fredrik Löngren
   
   

Till Bornholm med Gotländska Folkdansringen 9-13/6 2011

    Torsdag den 9/6 var det äntligen dags för vår länge emotsedda och efterlängtade resa till Bornholm för deltagande i deras folkdansfestival.
   

Kl 16.00 var ett trettiotal dansare från Visby Folkdansgille, Norra Gotland, När o Lau samt musikanter från Gutebälgarna, några anhöriga och medresande vänner, tillsammans 44 personer samlade på hamnen för inlastning och ombordstigning på Lindbergs buss som också hämtat upp i Hejdeby och på Djuplunda. Bertil Almberg delade ut våra biljetter. Efter ombordstigning på MS Visby var vi snart på väg över ett blankt hav mot Oskarshamn. 20.00 var vi i hamn och efter ytterligare 2,5 timmars vacker färdväg var vi framme vid vandrarhemmet i Ronneby. Vi fick ett helt hus för oss själva, bra boende.

    Fredagen började med frukost. Ganska prick enligt tidtabellen var vi på väg mot Ystad. Vi hurrade för Ingrid Hoffman som hade årsdag. Uno tog fram sitt dragspel för litet allsång.
    Vi passerade Sweden Rock Festivals område (kilometerstort med åtminstone tre stora scener) utanför Sölvesborg, Rynkaby (en ort som börjat bli känd via tv-reklam för Rynkaby apelsinjuice), Brösarps Backar. Fritiof Nilsson Piraten ligger begravd vid Brösarps Kyrka.
   

En lista över de deltagande lagen gick runt och vi kunde med glädje konstatera att några har besökt oss på vår festival under de gångna åren.

   

Ystad-Bornholm:

Här fick vi åka ombord och frågan väcktes varför det inte är möjligt i Visby, Oskarshamn och Nynäshamn. Under väntetiden kunde vi beskåda personalens bestyr med att lasta katamaranen. Bland annat fick de skjuta på en motorcykel. Under väntetiden hann vi beskåda en lastfärja där ett tågsätt kördes på för att sedan genast backas ut igen, samma procedur om och om, vi kom fram till att de troligtvis höll på med någon sorts lastövning.

   

Överfarten tog ca 1 h 15 minuter. Lagom för lunch (som var framdukad när vi kom till våra reserverade platser) och taxfreebesök, där den pennförande vill jämföra trängseln i butiken med den som var i Palermos (Sicilien) trafik, en (valfria tre svordomar) trängsel.

   

Kl. 14.30 var vi framme i Hassle Hytteby, vilket ligger ca en mil norr om Rönne. Något trötta efter resan tog sig de flesta en stunds vila inför kvällens begivenheter och eftermiddagens träning, då vi fann att danserna och musiken satt ganska bra.

   

Middagen intogs vid 18-tiden. Efteråt fick vi tillfälle att lära känna ett norskt lag (varifrån kom de?) och deras duktiga musikanter, med vilka Gutebälgarna fick god kontakt. Vi beblandade oss och dansgolvet, där det förut stått matbord blev näst intill överfullt.

   

Under lördagsförmiddagen gjorde vi tre fullt godkända uppvisningar i Rönne först vid St Torvvig/Sams Corner, sedan Laksetorvet och till sist Hjorths Fabrik. Vi tågade mellan dessa platser med musiken i spetsen. Otto, Gerd och pennföraren fick bärhjälp där så behövdes. Vi träffade bekanta från Göteborgstrakten (Vallda Folkdanslag).

   

Efter en näst intill obefintlig lunchpaus var det dags för träning av gemensamma danser i en för tillfället inhyrd idrottsanläggning.

   

Festmiddagen bjöd på god mat och dansutlärning i två olika hallar. Gutebälgarna tillsammans med sina norska vänner gjorde succé, detsamma gjorde Åke G och Gerd på dansgolvet i en bugg.

    Söndagen bjöd på fyra uppvisningar längs kusten norr om Hassle. Den första var i fiskebyn Vang Havn (20-tal åskådare), den andra i Sandvig Camping (20-tal åskådare) och den tredje vid Nordbornholms Rökeri där vi också bjöds på lunch besående av mycket god fiskbuffe.
   

Under förmiddagen guidades vi av Hans. Vi fick bland annat veta att där finns 20 små hamnar på Bornholm, varav vi passerade tre på vår väg mot den första uppvisningen. Små och idylliska var de, med inlopp så smalt att det var svårt att förstå hur båtarna kunde komma in och ut.

   

Efter lunch bar det av till borgruinen Hammershus, där alla deltagande lag sammanstrålade. Här kom resans enda strapats då gångvägen upp var ganska lång och bitvis belagd med hala stenar. Utsikten var åtminstone näst intill makalös. Väl uppe tilldelades lagen varsin plats för samtidiga uppvisningar. Publiken fick ett litet smörgårdsbord av folkdans.

   

Till sist var det dags för uppvisning av de gemensamma danserna. De av oss som inte deltagit i dessa gick ner till Caféet där festivalen avslutades med kaffe och tårta.

    Vi tog ett gruppfoto och tackade (ytterligare välförtjänta tack skulle komma under den kommande kvällen) Eiwor och Bertil för deras väl genomförda arbete med vår resa.
   

På väg tillbaka hann vi med ett stopp vid Olsker kyrka, en av Bornholms många berömda rundkyrkor.

   

Under kvällens middag fick Eiwor och Bertil ytterligare välförtjänt tack för sina insatser inför och under vår resa. Tur att vi har en ordförande som är sjukvårdskunnig i fall behov uppstår (och han har också förmågan att kunna delegera i sådana situationer) och som tillika är en duktig researrangör och reseledare. Utan Eiwors mycket tålmodiga arbete skulle vi inte ha något att visa upp. Uno Nährström har lagt ner ett stort arbete på att repetera in musiken med Gutebälgarna. Personalen på Hassle Hytteby fick tack för god mat och service. Sista kvällen på Bornholm tillbringades i gemytlig samvaro.

   

Tiden går allt för fort när man har trevligt och på måndag förmiddag var det dags för hemfärd.

   

Kl. 10.30 var vi samlade i Bussen för färd mot Rönne och MS Skandin vilken tog oss till Ystad. Den långsamtgående färjan gav möjlighet till mera stressfri handel i Tax Free, vilken dock var mindre välsorterad på färden mot Sverige av skatteskäl. En lugn överfärd över vackert och stilla hav.

   

På väg norrut körde vi via Yngsjö (Lasse Norrby berättade om Yngsjömordet) upp till Galtsjön för kaffestopp. Vid 19-tiden var vi i Oskarshamn.

    Ett varmt tack från oss alla till Bertil Almberg som varit en utmärkt organisatör och reseledare, Eiwor Söderström som sett till att vi haft något att visa upp, Jonas Lindberg (vår utmärkte chaufför), arrangörerna på Bornholm och alla övriga (ingen nämnd, ingen glömd) som sett till att denna mycket trevliga (som alltid med Gotländska Folkdansringen) resa blivit möjlig. Vi kan känna oss nöjda med vår insats.
   

Pennförare: Fredrik Lönngren


   

SKANSENRESAN 6 – 8 augusti 2010

    Den 6:e augusti samlades ett glatt gäng på Visbyterminalen för avfärd mot Stockholm och Århundradets Spelmansstämma. Vi som åkte var Gotlands Distriktsdanslag bestående av dansare från Norra Gotlands Folkdansgille, Visby Folkdansgille och När Lau Folkdanslag samt spelmän från Gutebälgarna och Gotlands Spelmansförbund. Väl framme i Nynäshamn blev vi hämtade av en buss som körde oss till S:t Eriksgatan där vi inkvarterade oss på ett vandrarhem.
    Gotlands Distrikts ordförande Bertil Almberg och Gotlands Spelmansförbunds ordförande Jan Lundqvist klädde upp sig i folkdräkter och var under eftermiddagen och minglade hos Landshövdingen Per Unckel. De överlämnade en June Norrby keramikbagge från Gotlandsgänget som uppskattades mycket. En del av oss andra gav oss av mot Kungsträdgården där vi fick lyssna på slutklämmen av familjen Carr:s program. Vi fikade i det varma solskenet och därefter fortsatte vi mot Centralstationen där vi hade turen att få lyssna på familjen Carr igen, ett riktigt klämmigt gäng.
    Tillbaka till vandrarhemmet för att göra oss vackra för att sedan gå på restaurang Lorenzo och äta en god middag. Stämningen var på topp och våra spelemän hade sina instrument med sig så vi tog i så att allsången ekade ut på gatan. Vår dansledare och idéspruta Eiwor Söderström höll även i lekarna denna kväll och avslutade med solosång till allmänt jubel. Vi hann också med att svänga våra lurviga till spelmännens toner.
    Lördagen startade med frukostbuffé, på med folkdräkterna och sedan tog bussen oss till Centralstationen för vår första uppvisning som gick galant enligt vår dansledare. (Hon är snäll hon). Kjäll Sönnergren presenterade våra danser med stor inlevelse under båda dagarna. Vi avslutade varje dansuppvisning med ”Summarn kummar” och lyckades locka publiken att sjunga med i refrängen. Så gick färden mot Skansen och två dagars firande av 100-års jubileet av Zornmärkesutdelningen. Det blev en högtidlig öppning av stämman på Sollidenscenen med tal av bland andra Landshövdingen Per Unckel och Folkdansringens ordförande Ingela Thalén. Hundratals spelmän fanns på scenen och spelade in stämman. Mäktigt!
    Sedan började allvaret för oss öbor med många fina danser och därtill musik av våra spelemän på Bergsmansgården. Tyvärr var Stockholmsvädret inte med oss. Regnet stod stundvis som spön i backen, men Gotlänningar är ett tåligt folk så även de som flyttat dit. Dansen fortsatte mellan regnskurarna tills alla var våta upp till midjan då blev vi tvungna att ge upp (det var ju förstås för att vi tyckte synd om publiken!). När vi inte kunde dansa på grund av halt dansgolv vid Bollnästorget sjöng vi några sånger för publiken istället. Regnet blev värre och värre under eftermiddagen.
    Vi stannade kvar för att lyssna till Benny Andersson, Orsa spelmän och Åsa Jinder med flera men det var svårt att se dem för alla paraplyer. Några av oss dansade till spontan spelmansmusik inne i restaurangen intill. Som tur var fick vi hämtning av bussen klockan 19 istället för klockan 22, hem och torka kläder och tömma vattnet ur skorna inför nästa dags uppvisningar. Vi avslutade kvällen med att gå ut och äta en bit. Regn och åska hela kvällen.
    Söndag, mulet men uppehåll, dräkterna något så när torra men humöret på topp! Mot Skansen och Bergsmansgården där vattenpölarna från lördagen sjunkit undan och vi kunde genomföra våra tre uppvisningar. Vi avslutade med dans till ”Annas visa” av Åsa Jinder och flera ur publiken gick in i ringen och dansade med oss. När vi passerade Bollnästorget spelade ett gäng från Stockholm så smäktande toner så vi passade på att svänga runt i några danser och visa upp våra vackra dräkter. Dansa det är ju livet det!
    Så var det dags för avslutning av spelmansstämman med prisutdelning till spelemän som tävlat i olika klasser. Döm om vår glädje när Björn Björn från Gotland fick guld i gammelharpklassen för tredje gången och därmed fick behålla vandringspriset. Därefter avlutades stämman med spelmansmusik av ett stort antal spelmän.
    För vår del återstod det att ta oss tillbaka till Gotland efter ett par regniga men helt underbara dagar i Stockholm. Det är tack vare Bertil Almberg, Eiwor Söderström och Jan Lundqvist som vi fått uppleva detta jubileum. De har alla tre lagt ner ett stort arbete med att ordna resan och Eiwor har kämpat med att få oss alla dansa efter hennes pipa. Ett stort tack från oss alla! Och vad vore folkdans utan spelmän och dansare!
   

Vid pennan: Ann-Marie Ulrich/Anna-Stina Boman


    Oskarshamndansen 21-24 maj 2009.
    Torsdagen den 21 maj åkte 16 dansare och 5 musiker till den årliga Oskarshams-dansen. Det är tredje gången Gotländska Folkdansringen medverkar. Vi anlände till Oskarshamn Kl. 20.20. En kort promenad upp till vårt hotell Posten, efter in- checkningen danstränig ett par timmar därefter lite förtäring och bad i bubbelpolen.

Fredagen den 22 maj dags för uppvisningar på gator o torg. Vi marscherade med musik och Gotlandsflaggan till Stora Torget vårt första uppvisningsställe. Här dansade vi Studerompasö, Pölsan, Schottis i turer och Leit´n stråf ti Lau u När.


Nästa ställe för uppvisning var Flanaden utomhus här dansade vi Karen Ann, Schottis på Logen i Lund, Dalbogarden (Koreografi Eiwor Söderström musik Uno Närhström) och Midsommarhambo. Sista stället var inne i gallerian på begäran från publiken dansade vi bl. a. Leit´n stråf ti Lau o När (Vilken många ville att vi skulle framföra som nyhetsdans på söndagen). Här fick Eiwor också berätta om våra dräkter.

Dags för vila i bubbelpoolen för en del andra ut på stan. Vid 17.30 tiden dags för kvällsmat på hotellet som ingår i priset Laxspett med aioli gott. Sedan iväg till Folkets park för kvällens dans till Rose-Maries orkester från Öland mycket folk ca 155 par Åter till hotellet samling i baren där vi träffade nattens portier även barmästare hon var en pärla fixade mackor till den som ville.

Efter en god natt frukost Kl 08.20 genomgång av dagens danser först Färö Schottis sen Gunnarsöpolka sist Hambo från Farsta. Dessa danser skulle vi ha på de olika danssträckorna och efter det ner till Badholmen för gemensam dans ca 150 par. Efter allt dansande en god pizza och en öl.


Bertil åkte med Carl Kjellin till Folkets park där han var notarius publicus vid dragningen på startnumren. Till Gotland gick 5 vinster. Dans på kvällen till Svantes & Co.


Söndag dags att gå till Folkets park för att se och prova nyhetsdanser 21 st. Sedan lunch till-sammans innan hemresan. En mycket trevlig och lyckad resa. Ett stort tack till alla som åkte med.

Vid pennan: Bertil Almberg


   

Till Sicilien Torsdag 2/10 – fredag 10/10 2008.



Äntligen var det dags för vår sedan snart ett år emotsedda resa till Sicilien. Vi var 51 deltagare i denna resa, dansare, musikanter och anhöriga. Orkestern bestod av fyra dragspel, tre nyckelharpor, en violin, gitarr och bas, sammanlagt tio stycken. En av nyckelhar-pisterna alternerade också på violin och tin whistle.

Torsdag
Vi samlades mycket förväntansfulla vid hamnterminalen. Båten avgick punktligt kl 16.45 och anlände med samma punktlighet till Nynäshamn kl 20.00. Den inhyrda bussen tog oss till vandrarhemmet i Nyköping, där det efter en något kaosartad fördelning av rum och sänglinne bar snabbt i säng inför den tidiga uppstigningen dagen efter.

Fredag

Uppstigning kl 04.30 och ingen försov sig. Vår inhyrda flygplatsbuss anlände punktligt strax innan 05.25. Incheckningen gick smidigt. De av oss som hade mera skrymmande bagage lämnade dessa i en specialbagageinlämning. Därefter väntade frukost och så småningom ombordstigning på Ryan Airs Boeing 737-300 destinerad till Trapani.

Lars och June Norrby mötte oss på flygplatsen med den buss som skulle ta oss till Catania och vårt boende på Jonio Camping. Efter ca en timmes färd var det dags för lunch i San Vito lo Capo och det var inte vilken lunch som helst. Det var en fyra rätters med vin därtill. Eiwor Söderström initierade en skål för vårat sällskaps senast blivna fyrtioåring. Denne (Fredrik med basen) blev mycket tacksam.

Färden gick vidare längs kusten mot Palermo. Vi insåg snabbt varför trafiken i denna stad inte bara kallas ett (valfri svordom) kaos utan i stället ett (valfria tre svordomar) kaos. Det sicilianska landskapet är mycket kuperat och vackert. Där finns många terrassodlingar. Vi fick tillfälle att beundra italiensk vägbyggnadskonst då vi färdades på en 6 mil lång motorväg, näst intill helt och hållet byggd på pelare. På detta sätt tar vägen upp minimalt med mark och jordbruk kan pågå även under konstruktionen, mycket fiffigt. Vi anlände till Jonio Camping i Catania strax innan kl 21.00. Här väntade en trerätters middag och inkvartering i villavagnar.

Lördag

Träning kl 10.00. Vi finslipade programmet under ca 1,5 timmar. Efter några genomgångar kunde vi konstatera att det satt riktigt bra. Vårt uppvisningsprogram består av dessa danser, med musik och kompositör inom parentes:
Studerumpasö (Vals efter Karl Svensson)
Pölsan (Finska polkan, trad)
Läit´n strof ti Lau u När (Musiken har samma titel)
C:sons hambo (Liten Karin)
Lucky (Vardesveisu, Allan Nilsson)
Vitklövervalsen (Punsch på verandan, Leif Gjöras)
Midsommarhambo (Musiken har samma titel, Ingolf Gustavsson)

Musikanterna fortsatte med buskspel på verandan till den stuga som snabbt döptes till ”Spel-hålan” och repetition av ett eget program. Vi hann också med att bekanta oss med omgivningarna. De flesta gick till ett supermercato för proviantering. Bland annat fick vi inhandla toalettpapper, något som inte brukar finnas på offentliga toaletter härstädes. Efter lunchen var det dags för siesta, vilken många tillbringade med bad i Mar Ionios 22-gradiga vatten. Musikanterna kunde inte hålla sig ifrån sina instrument under siestan.

Vi hade vår första uppvisning på lördagskvällen. Publiken bestod av boende på campingen. Uppvisningen gick bra, till och med felfritt. Dräktvisningen tog litet längre tid än normalt då den fick ske på två språk (engelska och tyska), förnämligt skött av Ingrid Hoffman och Detlef Gräser. Alla dräktägare bar sina dräkter. Vi gör alltid så på våra resor att alla som har en dräkt bär denna även om de inte medverkar under en viss uppvisning.


Efter väl förrättat värv var det dags för middag. Vi hann med några timmars dans efter denna. En trevlig kväll går alltid allt för fort och snart var det dags att tänka på morgondagen. På vägen till stugorna fann dock vi musikanter ytterligare anledning att plocka upp våra instrument för en stunds sång och glam.

Söndag
Utflykt till Siracusa, ca 7 mil från Catania. Guide: Christina, med rötter i Göteborg.
 
Vi började med att besöka Siracusas arkeologiska område. Vårt första stopp var vid den Grekiska teatern, en amfiteater från ca 400 f Kr.

 
Christina berättade om teaterns konstruktion och utformning. Den är orienterad så att vinden från havet hjälper till med att transportera ljudet till de bakre raderna. Man kan säga att teatern är byggd i sydvästlig riktning, då det ofta blåser från sydväst (mycket fiffigt). Föreställningarna var gratis och pågick ofta under en hel dag. Teatern hade kapacitet för 15 000 åskådare.

Paradisets stenbrott
var nästa sevärdhet. Stenbrottet från 400-talet f Kr var samtidigt ett fängelse för brottslingar och slavar. Dessa fick bryta stenen under mark så att en ofantlig grotta bildades så att rymningar blev omöjliga. En jordbävning har på senare tid raserat grottans tak och en enda stenpelare återstår.
    Dionysios öra kallas en närbelägen grotta med mäktig akustik. Enligt legenden höggs denna ut i berget för att en tyrann, dvs. envåldshärskare, skulle kunna spärra in politiska motståndare där och avlyssna dessa genom ett schakt upp genom berget
    Romerska amfiteatern från 200-talet f Kr hade en kapacitet för publik på 15 000 personer.
      På denna anläggning liksom de vi kom att besöka senare gick de    som fyllt 65 år in gratis. Vi antar att detta är en pensionärsförmån som gäller vid de institutioner där Italienska staten är med på ett hörn. Även vi som är under sextiofem tyckte att detta var något som skulle införas hemma i Sverige.
    Santuario della Madonna delle Lacrime är en modern kyrka byggd under 1960-talet. Den är stilrent och vackert byggd i betong för att tacka en gråtande madonna som åstadkommit ett mirakel.
      Sedan den medhavda lunchen intagits på bänkar i hamnområdet besökte vi domkyrkan med S:ta Lucias gravkapell, som ursprungligen varit ett Pallas Athenatempel. Vi såg också Are-thusakällan, en sötvattenskälla belägen baranågra meter från hamnens saltvatten. Christina var mycket duktig som guide och besöken var givande. Vi var tillbaka på campingen vid 17-tiden.
    Då vi inte hann med någon träning på morgonen tog vi igen det efter middagen. Våra dansledare bjöd dock först på kökspolka, vilket var kvällens överraskning. Vi finslipade vårt program ytterligare under en timmes tid. Efter detta var det allmän dans och sedermera litet buskspel i ”Spelhålan”.

Måndag
Utflykt till Etna och staden Taormina Guide: Salvatore Furlani (Pippo, pippo)


Catania ligger vid Etnas fot och staden har blivit förstörd nio gånger under historisk tid. Salvatore påpekade dock att Etna egentligen inte är farlig. Berget förser människorna med många nyttigheter, bl a Siciliens bästa jord (kaktusplantor bryter ner lavan). Vi vinkade till guidens syster och arbetskamrater när vi körde förbi deras balkong. Förutom guide är Salvatore kompositör, geolog och författare till åtminstone en bok.
       Etna är en i en familj på 200 vulkaner. Bara en sprutar lava. För närvarande är fyra kratrar verksamma. Etnas bas är 36 km i diameter. Efter ca 40 minuters färd började vi känna av tryckförändringen.
    Vi åkte uppåt i stort sett hela tiden och färdades längs världens tredje vackraste väg enligt vår guide, och vi håller med om detta. Bussen tog oss upp på 2200 meters höjd. Vill man åka ända upp på Etnas topp får man ta en linbana 600 meter och därifrån en minibuss, men det kostar 50 euro så vi gjorde inte det.

Vi stannade under ca 1 timmes tid. De flesta passade på att promenera en bit uppåt mot toppen. Under färden neråt for vi genom ett dimhöljt landskap. Dimman gav omgivningen ett något trolskt utseende även i dagsljus. Salvatore spelade en skiva med egenkomponerad, mycket meditativ musik.

Efter lunch på en kaj i Naxos, där vi kunde se fastlandet, den italienska stövelns tå, for vi vidare till Taormina, som är belägen på en brant bergssluttning. På grund av vägarnas storlek var vi tvungna att byta till mindre lokalbussar för att kunna komma ända fram.
      Salvatore tog oss till den grekiska teatern, också denna en mycket imponerande anläggning.
    Här fick vi tillfälle att framföra Läit´n strof till Lau u När. Uno och Janne ackompanjerade. Strongt gjort av Uno Nährström att bära (visserligen med hjälp) sitt dragspel ca 2 km enkel väg. Att säga att utsikten från teaterns högsta punkt var hänförande var en underdrift. På väg tillbaka till bussen hann vi med bl a ett cafébesök.

Tisdag

Utflykt till Villa Romana di Casale Guide: Tita

Sicilianare är duktiga bilförare enligt Tita, vilket kan betvivlas av oss svenskar som tyckte att de for fram som jehun på gatorna. Vi var bland de sista som fick besöka dagens besöksmål innan det stängs för restaurering. Vi färdades på ett slättlandskap. Vindsnurror blandar kall och varm luft under vintern. På så sätt skyddas grödorna från kyla genom en enkel och fiffig konstruktion. Sicilianarna är mycket stolta över sitt land. Vi får vara med om en mycket fin resa. Det är bra stämning i gruppen, alla trivs.
      Villa Romana är (liksom de vi tidigare besökt) ett imponerande byggnadsverk (kanske en underdrift). Villan ägdes troligen av högt uppsatta romare och har/hade 48 rum, de flesta med golv prydda av mosaiker som visar gudabilder, jaktscener och idrottande ungdom m m. Platsen finns med på Unescos världsarvslista och skall genomgå en 7 månader lång restaurering.
      Vi åt lunch i Caltagirone. Att staden är ett keramiskt centrum syntes tydligt. Här finns ett institut för utbildning av keramiker. I gathörnen finns ofta utsmyckningar av olika slag. Vi tog gruppfoto i stadens berömda trappa, vilken har 143 dekorerade, keramiska trappsteg. De inre delarna av staden går arkitektoniskt i barockstil och finns också på Unescos världsarvslista.
    Efter hemkomsten höll vi en timslång träning inför kvällens uppvisning. Kl. 20.22 samlades vi för parad till restaurangen, vi tågade till tonerna av Gärdebylåten. Kvällens program innebar något av veckans höjdpunkt för oss i och med att vi då fick tillfälle att träffa  
     

”Gruppo Folkloristico La Zagara (http://www.pippone.it/FOLK/lazagara.htm), vilka kom från en lokal dansskola. Laget bestod av ett trettiotal ungdomar, 10-20 år gamla, ett antal vuxna dansare samt fem musikanter (sopranflöjt, dragspel, gitarr, tambourella och qatar). Tambourellan är ca två gånger så stor som en tamburin och är ett slagverksinstrument. Qataren ser ut som en stor amfora och spelas genom att man blåser ner i dess öppning högst upp. Tonhöjden regleras då man vänder på instrumentet i olika riktningar. Ger en mjuk baston.

    De var näst intill professionella, så duktiga var de. Vi började föreställningen med de tre första danserna i vårat program. Den sicilianska gruppen framförde tre danser. Efter detta bjöd de upp våra dansare och deras musikanter inbjöd våra till en gemensam tarantella. Då fick vi en orkester med denna besättning: 5 dragspel, 3 nyckelharpor, 3 gitarrer, tambourella, qatar och kontrabas. En mycket speciell och positiv upplevelse för oss musikanter! Efter detta var det dags för en delikat middag, kryddad med allsång. Jan Lundqvist demonstrerade hur nyckelharpan är uppbyggd och fungerar.

Det bästa med sådana här träffar är att deltagarna får tillfälle att ta del av varandras musik och danser. Våra dansare fick lära sig tarantella och vi fick tillfälle att lära ut en polka. Våra musikanter fick tillfälle att pröva på varandras musik. Någonting som är mycket, mycket givande. Vid gåvoutbytet fick vi ta emot några kassetter med musiken till deras danser. Deras lag fick ett antal av June Norrbys gotlandsbaggar i keramik och deras musikanter fick ett exemplar av Svante Petterssons ”Gutalåtar”. Vi kunde summera en dag med idel fina och många upplevelser.
    Onsdag
Fiskmarknaden:
Vi besökte Catanias fiskmarknad, vilken upptar en yta av åtminstone två kvadratkilometer.


    Det var fisk så långt ögat kunde nå. Det skulle behövas en hel dag om man skulle se hela marknaden, som innehöll inte bara fisk utan allehanda andra livsmedel. Tid fanns också till besök på den stora klädmarknaden, kafébesök eller en tur med ett rundturståg. Eftermiddagen var vikt åt fria aktiviteter vilket innebar sol och bad för de flesta, musikanterna hann med några timmars buskspel i ”Spelhålan”. Middagen var som alltid delikat. Varje middagsbord fick i uppgift att lära ut en dans efter kvällens träning.

Torsdag
Vår sista hela dag på Sicilien.

Fridag med egna aktiviteter. De flesta handlade det sista som skulle tas med hem. Där fanns tid för några timmars sol och bad. Musikanterna buskspelade under några timmar. Dagens kanske viktigaste aktivitet var städning och packning inför fredagens hemresa.

Under kvällens middag tackades alla som arbetat med arrangemangen kring denna resa med olika gåvor. Lars och June fick en dyr flaska att avnjuta i lugn och ro, ordförande Bertil fick motta en siciliansk kokbok på engelska för att förkovra sig i såväl kökskonst som engelska och Eiwor fick en stilig groda till sina samlingar. Grodan döpte hon först till Pippo till minne av guiden med detta fältrop, men efter vissa påtryckningar från campingens ägare fick den Giuseppe som andra namn.
      Giuseppe Zingale hade i sin tur skaffat fram tjugonio dekorerade tallrikar vilka han skänkte till laget.
 
    Då vi skulle stiga upp klockan 04.00 på fredagsmorgonen kunde det denna kväll inte bli någon dans efter middagen.

Fredag
Tiden går allt för fort när man har roligt och det var dags för oss att ge oss av hemåt. Bussen som skulle ta oss till Trapani flygplats anlände strax innan kl. 05.00. För första gången för många av oss fick vi vara med om att själva lasta in vårat bagage i dess bagageutrymmen. Chauffören var inte så serviceinriktad så att han kunde hjälpa till med detta. Han kunde heller inte tala något annat än italienska. Till slut kom vi i alla fall iväg.

Efter ca fyra timmar anlände vi till flyget. Här inträffade det enda som skulle kunna betecknas som ett strul under resan. Incheckningspersonalen fick för sig att våra instrument (framförallt kontrabasen och gitarren) skulle åka som handbagage, ett handbagage för vilket det skulle lösas biljett. Bertil Almberg påpekade att vi hade betalat för att Ryan Air skulle ta hand om våra instrument. Det hela löste sig när vi visade kvittot för betalningen. Det var också litet lustigt när dragspelen skulle igenom säkerhetskontrollen. Dessa fick tas ur sina fodral och sedan åka på ett band genom röntgenmaskinen. Men vi skall inte klaga. Personalen arbetade antagligen efter de instruktioner de fått någonstans ifrån.

Kl 15.10 landade vi på Stockholm/Skavsta flygplats. Bussen mot Nynäshamn väntade på oss. Färjan mot Visby avgick kl 20.30 och vi anlände kl 23.45. Hemresan tog nästan nitton timmar. Vi kunde konstatera att vi varit med om en mycket trevlig resa med många goda upplevelser.

Vi vill tacka alla som arbetat för att detta skulle bli av: Lars och June Norrby, Bertil Almberg, Åke Körkander, Eiwor Söderström och Jonio Campings ägare Giuseppe samt hans personal.



Författare: Fredrik Lönngren med assistans av Seved Hoffman
 

 

  Oskarshamnsdansen 17-20 Maj 2007.

 

  Åter en resa till Oskarshamnsdansen ett tjugotal dansare samt musiker reste med till Oskarshamn. Detta år var vi väl förebredda efter haft vår kurs i gillesdanser med Döderhultsvikgillet i februari samt Eiwors idoga träning med oss.

 

  På fredagen som vanligt tre uppvisningar i centrum. Dansprogrammet var i år Pölsan, Biggans blonda kapten, Vargtassen, Hammarpolka, Strängkadriljen, Schottis på Logen i Lund och Midsommarhambo. På kvällen dansade vi gillesdanser i Folketspark med ca 300 andra dansare.

 

  Lördagen var det dags för "paraddansen" denna gång dansade vi i våra dräkter vilket var mycket uppskattat av publiken. Första sträckan dansade vi Färöschottis andra sträckan Gunnarsöpolka och sista sträckan dansade vi Hambo från Farsta.

 

  Nere vid badholmen slog vi rekord i danspar 150 st. Full fart på lördagskvällen med alla 300 gillesdansarna.

På söndag var det dags att åka hem efter en rolig helg.

 

 
   

Oskarshamnsdansen 25-28 Maj 2006.

    Oskarshamnsdansen är en festival som arrangeras av Döderhultsvikgillet i Oskarshamn. Vi var ett tjugotal dansare samt musiker som tog båten över till Oskarshamn.
    På fredagen fick vi dansa på tre olika ställen runt centrum i Oskarshamn. Danser som vi framförde var:
Program 1. Pölsan, Stockholmsschottis, Bröllopshambo och Födelsedag till Mona.
    Program 2. Karen Ann, Solsäterpolka, Midsommarhambo och Åsas gånglåt
    Program 3. Blue Bell polka, Lucky, Strängkadriljen och Nya månvalsen.
    På kvällen var det dags för Gillesdansen i Folketspark. Här var det ca 300 dansare som dansade gillesdanser till en härlig orkester. Det var bara att hoppa in i dansen fick mycket hjälp av dem som kunde danserna.
    Nästa dag var det dags för en "dansparad" som gick från Stadsparken till Badholmen. Olika sträckor dansades på första sträckan schottis andra polka på den sista sträckan hambo, kul men jobbigt. På  Badholmen dansades det gemensamma danser. Lördagkvällen blev som fredag full fart på dansgolvet. Med bla utlottning av fina priser från dagens "dansparad".
    Vi var många som vann. Distriktet vann första pris en vecka på Gunnarsös stugby. Här beslöt deltagarna att Eiwor o Bertil skulle få åka med sina respektive.
   

På söndag blev det dags att åka hem efter en mycket rolig och lärorik resa.


    Resa till Wales 27 maj–2 juni 2003
    Den sista veckan i maj 2003 åkte 35 folkdansare och musiker till Carmarthen i Wales på distriktes andra gemensamma resa. Vi var inbjudna av danslaget ”Tipyn o Bopeth”. Programmet för denna resa var fulltecknat i tre dagar.
    Första dagen var vi i staden Tengby där vi hade uppvisningar på ett torg vid tre olika tillfällen samt workshop med dansare från Tengby. På efter- middagen var vi inbjudna  till ”Five o´tee” hos borgmästare Mayor, clr. Mrs Caroline Thomas. På kvällen gästade vi ”The New Hedges Scottish Dance Group” en trevlig avslutning på dagen.
    Dag två besökte vi Walesiska nationalmuseet St.Fagan ett område som liknade Bungemuseet. Här gjorde vi flera uppvisningar varvat med vårt värdlag ” Tipyn o Bopeth (lite av varje) samt dansade även gemensamt, mycket uppskattat. På kvällen roade vi oss tillsammans med ”Llanarthne Dancers på Llangain Boat Club.
    Dag tre åkte vi till Middleton, the National Botanic Garden of Wales. En härlig trädgårdsanläggning utlagd på 568 tunnland samt ett växthus under en stor glaskupol. Här dansade vi tillsammans med Walesare, Skottar i kilt samt Engelska playforddansare.På kvällen var det fest tillsammans med ”Tipyn o Bopeth”.
    Resan gick bra utan några missöden och alla var överens om att distriktet skall ordna flera långresor.
    Invigningen av Öresundsbron 9-12 april 2000.
   

Den första gemensamma resan för distriktet gick till Skåne och invigningen av Öresundsbron. Vi bodde på Herrevadskloster. I Malmö genomförde vi två uppvisningar på gator och torg, deltog i långdansen över bron och avslutade med en bejublad uppvisning på Herrevadskloster.